Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Armoede en digtalisering

april 23 @ 19:00 - 21:00

In gesprek met bewoners van de H-buurt over impact van digitalisering op
ons leven.

Op dinsdagavond 23 april vond in de H-Sociëteit in Amsterdam Zuidoost een gesprek plaats over de impact van digitalisering op ieders leven. Met extra aandacht voor het thema armoede en digitalisering gingen zo’n 20 buurtbewoners en
hulpverleners van de Amsterdamse H-Buurt met elkaar in gesprek.

Aanleiding van de avond is het gezamenlijke onderzoek op het thema digitalisering en armoede, geïnitieerd door Digital Rights House in samenwerking met Stichting ProFor. In samenwerking verkennen partijen de kansen en bedreigingen van digitalisering op armoede in een stedelijke context. Steeds meer zaken gaan immers digitaal. We zijn online met elkaar in contact, bankzaken verlopen digitaal en contact met de overheid gaat ook meer en meer via internet. Dit brengt een hoop gemak met zich mee maar zeker ook een hoop uitdagingen, ook in relatie tot het thema armoede.

In gesprek met de buurtbewoners en de hulpverleners kwamen verschillende situaties naar voren die de uitdagingen illustreren. Zo wordt het doen van bankzaken als ingewikkeld ervaren door de vele digitale stappen die je moet zetten om bijvoorbeeld
regelingen te treffen. Waarbij het niet helder is wat je moet doen als het digitale systeem aangeeft dat je iets verkeerd hebt  ingevuld en je niet verder kunt. Met als gevolg dat mensen niet in staat zijn eigen financiële zaken goed te regelen. Er wordt verwacht dat je hogere wiskunde kan, zo stelde een van de deelnemers.

Ook werd duidelijk aangegeven dat niet iedereen de toeslagen aanvraagt waar de persoon in kwestie recht op heeft. Uit angst voor de consequenties die het kan hebben als achteraf blijkt dat je net te veel verdiende en je alle toeslagen weer terug moet betalen.
Of de ervaringen met het gemak van achteraf betalen. Naar voren kwam dat het gemak van achteraf betalingsdiensten zoals Klarna, met name jonge mensen in de financiële problemen brengt. De discussie werd hiermee ook breder getrokken naar de rol van ouders en hoe je samen weerbaar kunt worden op dit vlak.

De conclusie van de avond was duidelijk. Digitalisering en armoede zijn twee thema’s die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en waar veel meer aandacht aan gegeven mag worden.

Voor meer informatie over het onderzoek:
https://digitalrightshouse.org/onderzoek-armoede-en-digitalisering

Voor direct contact Rosa Louwerse – rosa@digitalrightshouse.org
© Digital Rights House – All rights reserved

Armoede en digtalisering

Gegevens

Datum:
april 23
Tijd:
19:00 - 21:00

Organisatoren

Sociëteit H
Digital Rights House

Locatie

Buurthuis Sociëteit H
Hogevecht 187-A
Amsterdam, 1102HJ Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie