Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Symposium ‘Samen tegen Eenzaamheid’

februari 29 @ 12:30 - 17:00

Op donderdag 29 februari 2024 organiseren we samen met Stichting RCOAK van 12.30-17.00 uur bij het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht het symposium ‘Samen tegen Eenzaamheid’. Samen tegen Eenzaamheid is een interventie dat als doel heeft oudere migranten met elkaar én met hun omgeving te verbinden. Een initiatief dat niet alleen een verschil kan maken in het leven van oudere migranten, maar ook organisaties in staat stelt om deze waardevolle aanpak zelf te organiseren en uit te voeren. We zijn enthousiast om de eerste resultaten en waardevolle lessen rond de mogelijke financiering, uitvoering, impact en verduurzaming van dit programma met een breed publiek te delen.

Achtergrond
Eenzaamheid vormt een belangrijk sociaal-maatschappelijk probleem. Ouderen met een migratieachtergrond voelen zich vaker en sterker eenzaam dan ouderen die in Nederland zijn geboren. De afgelopen jaren zijn er tal van nieuwe initiatieven gestart, gericht op het verlichten van eenzaamheid bij ouderen. Maar een klein deel daarvan richt zich specifiek op oudere migranten. In dit opzicht onderscheidt Samen tegen Eenzaamheid zich. Deze interventie werkt vanuit co-creatie om oudere migranten met elkaar en hun omgeving te verbinden en zo bij te dragen aan het verminderen van eenzaamheidsgevoelens, en aan het verbeteren van welbevinden. Deze succesvolle interventie laat het belang zien van het inspelen op de behoeften van oudere migranten bij het aanpakken van dit maatschappelijke probleem.

Resultaten en waardevolle lessen
Tijdens het symposium bespreken we de opbrengsten én leerpunten van twee jaar Samen tegen Eenzaamheid. Parallel aan de realisatie van het programma liep een participatief onderzoek, dat veel inzicht heeft gegeven. Samen met de groepsbegeleiders en deelnemers van het programma zijn we enthousiast om de eerste resultaten en waardevolle lessen rondom financiering, uitvoering, impact en verduurzaming te delen. We zullen een handleiding presenteren, die organisaties in staat stelt om deze waardevolle aanpak zelf te organiseren en uit te voeren. Tevens verlenen we indien gewenst advies en (financiële) ondersteuning.

Doelgroep
De bijeenkomst is bedoeld voor welzijnsorganisaties, sociaal werkers en vrijwilligers in het domein van welzijnswerk, onderzoekers en beleidsmedewerkers. Ook nodigen we fondsen die hart hebben voor een meer inclusieve en verbonden wereld voor ouderen van harte uit.

Programma
12.30 uur – Inloop en lunch
13.00 uur – Blok I: Opening
13.55 uur – Blok II: Verdiepen in de succeselementen en impact
16.00 uur – In gesprek met het publiek
16.30 uur – Afsluiting met hapje en drankje
17.00 uur – Einde bijeenkomst

Klik hier voor de flyer.

Symposium ‘Samen tegen Eenzaamheid’

Gegevens

Datum:
februari 29
Tijd:
12:30 - 17:00

Organisatoren

ProFor
Stichting RCOAK

Locatie

Bartholomeus Gasthuis
Lange Smeestraat 40
Utrecht, 3511 PZ
+ Google Maps