Vanaf 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Veel mensen hebben nu nog geen keuze gemaakt. Maar dat betekent niet dat zij meteen per 1 juli in het Donorregister staan. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen wat langer de tijd om na te denken over de keuze over orgaan- en weefseldonatie.

De datum waarop de eerste brieven worden verstuurd wordt verplaatst van 1 juli naar 1 september 2020. Mensen ouder dan 18 jaar die nog geen keuze hebben ingevuld krijgen dus pas na 1 september een brief.

Minister Martin van Rijn zei hier over: ‘De coronacrisis heeft grote gevolgen voor alle Nederlanders. Ik wil mensen de komende  maanden nog  niet belasten met de belangrijke keuze over orgaandonatie. Daarom geef ik iedereen langer de tijd.’

Wanneer krijgt u post?

Als u al een keuze hebt ingevuld in het Donorregister dan verandert er niets voor u, en krijgt u ook geen brief meer. Heeft u nog geen keuze ingevuld in het register? Dan krijgt u na 1 september eerst een brief van het Donorregister met de vraag om dat alsnog te doen. Hoe werkt dat?

  • Het Donorregister stuurt mensen ouder dan 18 jaar die nog geen keuze hebben ingevuld een brief.
  • Deze brieven worden vanaf 1 september 2020 verstuurd. Dit gebeurt niet allemaal in een keer. Dit gaat stap voor stap. Uw familie of vrienden in een andere regio van Nederland krijgen de brief op een ander moment.
  • Als u na de eerste brief niets invult krijgt u na zes weken een tweede brief.
  • Als u opnieuw niets invult, komt bij uw naam ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. Hierover krijgt u weer een brief.

U kunt natuurlijk ook nu uw keuze nú al invullen

Staat u nog niet in het Donorregister? Dan kunt u ook nu al een keuze invullen. Dat kan op twee manieren .

  1. Op de donorregister.nl met uw DigiD
  2. Met een papieren formulier  
Langer tijd om na te denken over uw keuze voor orgaandonatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *