Inleiding:

Er waren ongeveer 60 deelnemers die samen de Tuladag hebben gevierd. Het evenement vond plaats in de H-buurt, Redemption Faith Ministeries Hofgeest 140,1102 EG Amsterdam Zuidoost. Naast het Stadsdeel Zuidoost, hebben NiNsee, Joan de Windt, Kas di Kultura van Curaçao en Gerben Gruber bijgedragen aan dit project. De muzikale intermezzo was in handen van DJ Kiew.

Het programma bestond uit:
1. De Tula tafel: rituelen inhoudende, die verbinding maken tussen het nu en het slavernijverleden.
2. Lezing door NinSee en workshop door Joan de Windt.
3. Presentatie van de film en documentaire Butchil Fiel en Mosa Nena.

De middag werd gepresenteerd door Collin. 

Doel van de Tuladag is:

te komen tot het organiseren van een jaarlijks terugkerende Curaçaose/ Caraïbisch-Nederlandse herdenkingsdag. Dit in de vorm van een rituele maaltijd.

Nevendoel: 1. Het komen tot verzoening.
                2. Delen van de eigen geschiedenis en deze doorgeven aan de jongere generatie.

Bij de verdiepingsbijeenkomst wordt er zoals bij de Keti Koti Tafel, ook stilgestaan bij het slavernijverleden voor, tijdens en na een maaltijd. Het uiteindelijke doel is de viering van de vrijheid en het herdenken van de strijd van onze voorouders tegen het systeem van slavernij. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek, waarbij ook personen die weinig weten over slavernij antwoorden krijgen op hun vragen. De bijeenkomst werd gesponsord door het Stadsdeel Zuidoost.

Deelnemers:

De deelnemers zijn geworven via een uitnodigingsbrief. Deze brief is verspreid onder de achterban en het netwerk. Ook werd er flink gebruik gemaakt van social media. Deze keer waren er iets minder deelnemers aangezien er veel meer vieringen waren (overal) in het land. Ook waren er diverse activiteiten in Amsterdam Zuidoost. Vijf (5) personen konden de plek niet vinden. Uiteindelijk hebben 60 personen aan de bijeenkomst deelgenomen. Deze keer waren er ook meer jongeren aanwezig.

Rapportage Tulaviering 2016

Vrijwilligers.

De maaltijd(en) bestonden uit:

• Voorgerecht: soep;
• Hoofdgerecht: gestoofd geitenvlees, bakbanaan en groenten;
• Nagerecht: zoetigheid en suikerriet.

Lucia heette iedereen van harte welkom. Ook werd door Lucia een dankwoord gericht aan de Gemeente Amsterdam en NiNsee voor hun bijdrage aan en het steunen van deze Tulaviering.Na het welkomstwoord  van Lucia kwam de heer Antoin Deul, voorzitter van NinSee, aan het woord. In zijn toespraak heeft de heer Deul het gehad over zwarte racisme, erkenning, bitterheid, en kleur.

Hierna heeft Oonagh met passie en trots “Hymne van Curaçao gezongen.

Collin heeft als host het programma gepresenteerd en de dialoog en discussie geleidt

Handeling 1:

De eerste handeling bestond uit: het, direct na binnenkomst, wassen van de handen. Dit zodat zij rein de bijeenkomst kunnen bijwonen. Hierna werd ter herinnering aan de bittere tijden van de slavernij bitterlemon gedronken. Vervolgens werd de hymne van Curaçao gezongen.

Handeling 2:

Deze bestond uit: het uitspreken van een vooroudergebed door Lucia, zodat de voorouders een belangrijke plaats blijven innemen in onze geschiedenis.

Handelingen 3:

Het doorgeven van een symbool aan zijn of haar buurman of buurvrouw.

Handelingen 4:

Smeren van elkaars handen met kokosolie. Dit is ter herinnering aan de brandende pijn die onze voorouders hebben gevoeld op het moment dat zij gebrandmerkt werden door de slavenhouders

Handelingen 5:

Presentatie van de documentaire Butchi fiel; geschreven en geregisseerd door de German Gruber.

Buchi Fil staat als symbool van de strijd voor onafhankelijkheid en vrijheid. Hij was slaaf op planta-ge Knip en weigerde bij het ochtendappèl te buigen voor zijn meester. De meester wil wraak, zoekt een goed moment om Buchi Fil een afranseling te geven. Tenslotte weet hij hem toch te vermurwen door Buchi’s geliefde, de slavin Mosa Nena, te verkopen.

Handelingen 6:

1 minuut stilte voor allen die omgekomen zijn tijdens de slavernij.Maar ook voor hen die vandaag de dag nog in slavernij leven.

Handelingen 7:

Dekken van de tafel en het serveren van het hoofdgerecht. Door het dekken van de tafel worden onze voorouders herdacht die voor ons hebben gestorven. De vrijwilligers hebben dan aan de bezoekers een traditionele Curaçaose hoofdgerecht uitgedeeld.

Handelingen 8:

Workshop door Joan de Windt, racisme en bevrijding. Joan de Windt (geeft Bevrijdingsworkshops en trainingen ‘Omgaan met micro aggressions/klein alledaags racisme. Zij is is auteur van het boek ‘WEG met mental slavery) geeft aan dat de slavernij nog altijd kwalijke gevolgen heeft voor onze geest. Tula kan ons inspireren om ons te bevrijden van deze mentale ketenen.

 Handelingen 9:

Het afsluitend ritueel. Hierin werd door een jongere die met heel veel enthousiasme de 21 ballonnen doorprikte, een einde aan deze bijzondere bijeenkomst gemaakt.

Handelingen 10:

Uitdelen van Curaçaose lekkernijen en zoetigheden als gevolg van bittere nasmaak.

Het was een mooie, zonnige en inspirerende dag!!

Tulaviering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *