Profor - Bureau voor samenlevingsopbouw binnen het Nederlandse koninkrijk.

logo Profor

Bureau voor samenlevingsopbouw

Verslag bezoek studenten Oberlin College

Op zaterdag 16 januari was een groep studenten van het Oberlin College (Ohio, V.S.) te gast bij ProFor. Deze studenten hebben via een beurs, het zogenaamde Bonner Scholarship, de kans gekregen een studiereis te maken en een programma te volgen over armoedebestrijding. Halverwege de twee wekelijkse verblijf in Amsterdam kwamen ze bij ons langs. Lucia Martis gaf een presentatie over het werk van ProFor. Family coach Saffira Dorand vertelde kort maar krachtig wat haar werk inhoudt.

Paul Chin, gebiedsmakelaar voor stadsdeel Zuidoost, vertelde over het ontstaan van "de Bijlmer": de oorspronkelijke plannen, de immigratie van Surinamers na de onafhankelijkheid in 1975, de sloop van de oude flats na verloedering en de Bijlmerramp en de nieuwe laagbouw.

Ana Alcantara presenteerde haar budgetcursus, waarbij ze vertelde dat in haar geboorteland door de bewoners “plastic country” wordt genoemd: het land van het plastic geld en de creditcard.

Een van de studenten becijferde dat een vierjarige studie zo’n 260 duizend dollar kost: hoge schulden zijn onvermijdelijk. Als je geld wilt lenen zijn er altijd wel ‘money sharks’ te vinden die je willen helpen, tegen een fikse woekerrente. Dé bewindvoerders Hicham Karroua en Aziz Oikadi gaven een zeer professionele presentatie over hun werk.

De indruk was dat de Amerikaanse maatschappij harder is dan de Nederlandse, dat je meer op je eigen verantwoordelijkheid bent aangewezen. Als je je huur niet betaalt, word je binnen een maand op straat gezet. Als je geen betaalde baan hebt, heb je gefaald. Na een lunch met Marokkaanse soep, Caribische hapjes en nog veel meer liepen de studenten over de multiculturele markt naar het monument van de Bijlmerramp. Daarna bezochten ze de voedselbank bij Ganzenhoef, waar ze de vrijwilligers hielpen met het samenstellen en uitdelen van voedselpakketten in Amsterdam.